Skrev en insändare idag

2009-06-07 @ 21:16 — 3 kommentarer

Idag följde jag ett råd om att försöka få något publicerat i en tidning. Jag satte mig ned och skrev en lång insändare om att man ska vara mer skeptisk. Väl klar insåg jag att Motala & Vadstena Tidning har en gräns på 2000 tecken vilket gjorde att jag var tvungen att ändra en hel del och ta bort stora delar utav texten.

När insändaren väl var klar kunde jag inte vara lika nöjd med den som jag var först, men om insändaren blir publicerad i tidningen lär jag skriva en fortsättning som kommer innehålla en hel del mer. Jag hade dock tänkt att dela med mig utav den modifierade insändaren som jag sedan valde att skicka in. Håll i åtanke att jag var tvungen att ta bort en stor del utav insändaren bara för att kunna skicka in den.

Det kan kosta att inte vara skeptisk och jag tycker det är otroligt synd att folk gör sig av med pengar på sådant som inte är vetenskapligt bevisat som tarotkort etc.
Om man kollar på dagens tv-utbud ser man en enorm ökning av paranormala tv-program utan någon skeptisk synvinkel. TV4+ är den ledande svenska kanalen i sådana sammanhang som dränker oss i program om synska personer som kan tala med spöken utan att någon ifrågasätter deras verksamhet.

Dessa såkallade synska personer får en enorm publicitet och tjänar massvis av pengar genom att folk som har sett dem på TV kontaktar dem för att få prata med sina nära och kära som har gått bort i tro om att de kommer få kontakt. Under ett sådant möte använder sig mediumet av en teknik som kallas för ”Cold reading” vilket i stort sätt betyder ”20 frågor”. Personer som desperat försöker få kontakt har en tendens att glömma bort de felaktiga frågorna vilket ger ett önskat resultat för mediumet.

I andra fall använder de en teknik som kallas för ”Hot Reading” som går ut på att personen har fyllt i en blankett med information om vem personen vill få kontakt med och även information om personen själv så som adress, födelsedag, namn etc. som sedan mediumet rabblar upp som bevis för att hon eller han har en kontakt med andevärlden. I vissa stora möten kan det även förekomma folk i publiken som löst pratar med ”offren” om vilka de vill få kontakt med eller vad de har för åkommor som de sedan rapporterar vidare till mediumet.

På TV får vi endast se träffarna då missarna editeras bort för att ge en bättre bild utav mediumet. James Randi som är en utav världens mest framstående skeptiker har utlyst en belöning på en miljon dollar till den som kan bevisa under vetenskapliga förutsättningar att de har övernaturliga krafter eller liknande. De flesta som har blivit utmanade påstår att de inte vet om det finns några pengar eller inte, tydligen är de inte så synska som de utger sig för att vara.

Låt er ej luras, var mer skeptiska.

Ekke

Jag är inte riktigt nöjd med den, men under förutsättningarna hoppas jag att åtminstonde någon finner den läsvärd. Nästa gång ska jag nog skriva om att jag inte tycker om 2000-tecken gränsen som de kör med.

Ekke

Inlägg Twitter Facebook

Pysslar med allt möjligt och försöker hålla mig flytande.

3 kommentarer till Skrev en insändare idag

 1. Tänkte bara tacka för att du kommenterade syre-autism-inlägget på aftonblaskan. Jag har aldrig orkat med att registrera mig för att kommentera men det kanske måste bli av snart, tyvärr.
  Fortsätt vara skeptisk och se till att det smittar av sig!!
  Cheers

 2. Tack men nästan på direkten valde tydligen aftonblaskan att ta bort kommentarfunktionen för det inlägget. Nu hittar jag tyvärr inte en sida som jag råkade hamna på för ett tag sedan då jag läste på om Jenny Mccarthy, men det finns åtminstonde en väldigt bra sida som beskriver hur många barn som har blivit smittade utav olika sorters sjukdomar pga Jenny. Även dödsfall nämndes på sidan.

  Hittade dock familjens blogg som omnämndes i artikeln och det blir rätt uppenbart att de har svalt allt som Jenny har sagt efter att ha läst det här och det här.

Trackbacks & Pingbacks:

 1. Ekke.se – Insändaren publicerades - 2009-10-10 @ 13:30

  […] min insändare hade publicerats eller inte varpå jag blev rejält förvånad. Under titeln ”Varning för bedragare” publicerades insändaren i gårdagens Motala & Vadstena tidning. De valde dock att inte […]

Kommentera

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Comments links could be nofollow free.