SEO – En snabb guide

2011-10-31 @ 20:02 — 1 kommentar

Så du har precis startat en hemsida, eller har planer på att göra det? Du vill självklart att besökare ska välla in från alla möjliga olika håll och du har kanske t.o.m hört talas om “SEO”. Nu kommer en liten snabbgenomgång i SEO som kommer hjälpa dig med att få besökare till din hemsida i några enkla steg.

 

Vad är SEO?

SEO står för Search Engine Optimization eller Sökmotoroptimering som det heter på svenska, i kort betyder det att man optimerar något (hemsidan) för sökmotorer som google eller liknande. Genom några enkla knep kan man hamna högt upp i sökresultaten helt enkelt.

 

Varför ska jag bry mig om SEO?

Om ni har läst vad jag har skrivit ovan och fortfarande inte förstår vad du kan få ut genom att lära dig SEO råder jag dig till att läsa texten igen, genom SEO kan du enkelt locka till dig fler besökare/kunder till din hemsida. Att optimera en hemsida för sökmotorer tar oftast inte mer än några minuter vilket verkligen kommer löna sig i det långa loppet.

En annan fördel med att lära sig SEO är att det är gratis till skillnad mot om du nu skulle få för dig att marknadsföra din sida genom reklam, med SEO-kunskaper behöver inte du jaga dina besökare med reklam.

 

Grunderna

Låt oss säga att du vill slå igenom som fotograf, du lägger upp en beskrivande hemsida på vad du håller på med och lägger även upp en del bilder som du har tagit för att folk ska se vad du går för. Nu ska du börja tänka “sökord” vilket är ett ord som du vill att folk ska söka på när de hittar till just din hemsida. Väljer du sökordet “Utter” är du helt fel ute, ordet du istället ska fokusera på är “Fotograf” eller “Fotografering”.

Varför ska ordet vara just “Fotograf”? Jo för det är ju just precis det som din hemsida handlar om och du vill ju självklart att de som besöker din hemsida söker efter just en fotograf.

 

Hur lägger jag till ett sökord?

Förhoppningsvis har du grundkunskaper i vanlig HTML-kodning, annars skulle du nog inte hålla på med hemsidor. Har man någorlunda grundläggande kunskap i HTML är det inga som helst problem att “lägga till” sökord på hemsidan. Det du ska fokusera på är taggarna <title>, <h1>, <meta>, <strong> och <u> till en början.

Om vi följer exemplet med sökordet “Fotograf” så kommer här en liten förenklad guide på hur det ska se ut i kodningen på en sida.

<html>
<head>
<title>Fotograf | Mitt Namnsson</title>
<meta name=”keywords” content=”Fotograf, Fotografering, Mitt, Namnsson”>
<meta name=”description” content=”Fotograf i sina bästa dagar som fotograferar allt möjligt”>
</head>
<body>
<h1>Fotograf</h1>
Hej jag är en <strong>fotograf</strong> som älskar att <u>fotografera</u>
</body>
</html>

I det här korta enkla exemplet kan ni se har jag har lagt dit ordet ”Fotograf” på en del olika ställen, jag har även valt ordet ”Fotografera” men det är självklart upp till dig om du vill ha en eller flera sökord. Under ”title”, ”keywords” och ”description” gäller det att ditt sökord nämns så tidigt som möjligt för att underlätta för sökmotorerna att hitta just din sida. Självklart gäller även samma för all text inom “body”.

Under “body” ska man även få in texten så ofta som möjligt och med olika textformateringar som tjock text och understruken etc.

 

Nu då?

 

SEO
Kanske inte världens bästa guide vad det gäller SEO men med de här små tipsen kan du komma riktigt långt. På Sökmotorkonsult.se kan du enkelt (till höger) göra en SEO-analys utav din hemsida för att se hur bra din sida mäter sig med just det sökordet som du har valt. Det är nästan omöjligt att få 100 poäng i detta test men i analysen får ni även hjälp med vad just DU måste göra för att få högre poäng.

 

Övrigt

Har du inte redan en hemsida och vill komma igång kan det vara en god idé att börja med att leta efter ett webbhotell och domännamn till din sida.

NameISP – Här kan du enkelt registrera ett domännamn eller flera till din hemsida till förmånliga priser, en .SE domän kostar 150 kr per år.

Loopia – Ett utav Sveriges största och ledande webbhotell som även är Sveriges största återförsäljare utav domännamn.

Crystone – Crystone är ett utav Sveriges största webbhotell som sedan 1997 hjälpt ett stort antal kunde att synas på webben. Det går även att registrera domännamn här, .SE domänen ligger på 89 kr per år.

Egensajt – Här kan du registrera webbhotell samt domännamn till ett väldigt lågt pris.

Ekke

Inlägg Twitter Facebook

Pysslar med allt möjligt och försöker hålla mig flytande.

Trackbacks & Pingbacks:

  1. Blogvertiser - Tjäna pengar på din blogg | Ekke.se - 2011-11-01 @ 13:23

    […] Nästan alla som är aktiva på nätet har en blogg och det är många som bloggar där ute som inte riktigt har en aning om att man kan tjäna pengar på sin blogg, eller så vet de inte hur man gör. Med hjälp utav Blogvertiser blir du kontaktad utav företag som vill att du skriver om just deras hemsida och länkar till dem genom sökord. […]

Kommentera

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Comments links could be nofollow free.