Sekt: Plymouthbröderna

2009-09-27 @ 13:49 — 3 kommentarer

Håller för tillfället på att läsa en bok, ”Sekter och hemliga sällskap i Sverige och världen” av Clas Svahn vilket är en otroligt intressant bok som bör läsas. Har i och med detta tänkt börja en sekt-serie där jag skriver om en hel del sekter som har sin verksamhet här i Sverige, som en avslutning har jag tänkt beskriva hur lätt det är att skapa sin egen sekt på flera olika plan.

I den här första delen tar jag upp ”sekternas sekt” Plymouthbröderna som ger oss en bra inblick i vad en sekt egentligen är för något.

Plymouthbröderna
Den här sekten har blivit kallad för ”Sekternas sekt” och det är lätt att förstå då man väl börjar lära känna sekten. Plymouthbrödernas lokaler saknar helt fönster vilket är ett sätt att avskärma sekten från samhället. Till skillnad från många andra sekter går det inte att bli medlem om man inte blir infödd i sekten eller om man inte tidigare har varit medlem och gått ur sekten.

Plymouthbröderna tolkar Bibeln bokstavstroget vilket på 80-talet kom att visa sig bli ett problem för sekten då allt fler varor fick streckkoder vilket sekten tolkar som djävulens märke. Även Konsum råkade ut för en total bojkott då deras liggande 8 vilket är oändlighetens tecken sågs som Satans tecken.

Plymouthbröderna har infört en hel del regler för sina medlemmar och här följer en lista på en del utav dessa:

 • Man får inte äta mat tillsammans med icke-bröder.
 • Flickor får inte fortsätta utbilda sig efter den obligatoriska grundskolan.
 • Man får inte tillhöra någon förening, varken idrottslig eller facklig .
 • Man får inte fira jul eller andra högtider.
 • Man får inte ha husdjur då all kärlek ska riktas mot Herren.
 • Flickor får inte bära långbyxor.
 • Man får inte jobba på ett företag där man måste vara fackligt ansluten.
 • Man får inte äga aktier i företag eller delar av en samfällighet.
 • Man får inte utan särskild tillåtelse flytta till en annan ort.
 • Man får inte rösta eftersom det vore att delta i världsliga ting.
 • Man får inte använda preventivmedel och abort är förbjudet.
 • Radio och tv får inte finnas i hemmet.
 • Man får inte ta emot blod från någon ”oren”.

Listan över regler är betydligt längre men det här ger oss en bra inblick i vad det betyder att ingå i Plymouthbröderna. Avhoppare från Plymouthbröderna har fruktansvärda historier att berätta, det finns bland annat en hel del familjer som har splittrats genom att någon har gått ur sekten för det är nämligen inte tillåtet för familjen att prata med den avhoppade som betraktas som spetälsk. Ett exempel på hur långt det kan gå ser man då t.ex. en avhoppares familjemedlem dör, de får varken reda på det och får heller inte närvara vid begravningen av den anhöriga.

Läs vidare
Wikipedia (1)

Ekke

Inlägg Twitter Facebook

Pysslar med allt möjligt och försöker hålla mig flytande.

3 kommentarer till Sekt: Plymouthbröderna

 1. Derass följande saker, som denna sekt förbjuder, finns dessa förbud i bilen? Ne…Förbjuder den så kallade gud dessa saker, som denna sektförbjuder, sina medlemmar att ha eller göra tro? Nä…Inte det heller.

 2. Religion är manmade, eller om den nu ska skrivas man made? En skola som denna med dess regler strider väl i högsta grad mot FNs Kvinnokonvention (CEDAW). Den fyllde 30 år 2009, och Sverige för en av de första länderna att ratificera den.
  Hur kan vi då ha sådana skolor i Sverige? Vad säger regeringen?

 3. Regeringen borde förbjuda alla sekter..dessa för inget gott med sig vare sig til samhället eller den enskilde individen.

Kommentera

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Comments links could be nofollow free.