Min dag som cirkelledare

2009-09-29 @ 20:21 — Lämna en kommentar

Skrev i tidigare inlägg att jag hade fått jobb som cirkelledare, och nu har jag avslutat min första lektion. Tänkte berätta här hur det gick till och om det var lyckat eller ej.

Klockan 12:15 börjar jag cykla in till stan för att leta reda på ABF och runt 12:30 anländer jag till lokalen och får träffa hon som håller i det hela. Hon visar mig datasalen och nästan på direkten börjar problemen, projektorn var ej på och jag var osäker på om jag behövde använda något program för att få det hela att fungera.

Vi ringer upp en person som förklarar att det bara är att klicka igång projektorn så löser det sig självt, och nu till nästa problem, det fanns inte bara ETT konto att logga in på utan runt 20 stycken med olika namn och rättigheter men till slut tar vi bara en på måfå då jag knappast behöver några speciella rättigheter för att visa hur Google och Wikipedia fungerar.

Efter bara några minuter anländer den första eleven, jag skakar hans hand och säger vad jag heter, efter det sätter han sig ned vid datorn längst fram. Jag berättar för honom att det här är helt nytt för mig och att jag dagen innan hade fått reda på att jag skulle jobba här, vi skrattar lite och inväntar de andra. Några minuter senare anländer tre personer till, problemet är bara att på närvarokontrollen står det sex namn vilket gör att jag inte har någon aning om det kommer några fler eller ej.

När klockan är prick 13:00 bestämmer vi oss för att börja lektionen, jag börjar med att presentera mig själv, erfarenheter, intressen etc. och låter sedan ”langen gå”. När vi alla har presenterat oss visar jag alla hur man öppnar Internet Explorer och ber dem sedan att gå in på Google.se vilket många stavade som det lät (Googel). Jag går igenom en del basic-funktioner med Google och ger dem sedan några blad med frågor på. De tre första frågorna gjorde vi tillsammans för att sedan jobba mer enskilt.

Jag är förvånad över hur bra de tar emot mig, jag var nämligen riktigt nervös och tappade bort mig väldigt många gånger men efter en stund fick jag ett flyt i min uppgift och kunde agera som en riktig lärare för dem. Efter en timmes slit var det dags för fikarast vilket var väldigt uppskattat. I fikarummet pratade vi om hur mycket som har blivit datoriserat de sista åren och om hur framtiden kommer att se ut, de var även lite mer nyfikna på vem jag var och hur jag hade fått det här jobbet.

Det framgick i samtalen att de var intresserade av hur mail egentligen fungerade vilket gjorde att vi bestämde oss för att nästa lektion skulle gå ut på att skaffa sig ett hotmail konto och sedan maila varandra, vad de inte vet är att de kommer få en hemläxa utav mig som kommer innefatta att maila mig och formatera mailet en aning.

När väl lektionen var avslutad pustade jag ut och reflekterade över hur det hade gått, jag var riktigt nöjd faktiskt och det här är något som jag kan tänka mig att göra många fler gånger. Eleverna som var 60+ var väldigt tacksamma över hjälpen de fick och villiga att lära sig, en frågade även om hon kunde göra uppgifterna hemma också vilket självklart inte var några problem.

När jag gick till ledaren fick jag reda på att många hade uppskattat lektionen och att jag var en duktig lärare vilket gjorde det hela mycket roligare, jag blev även ombedd av en utav eleverna att hjälpa honom med en dator hemma varpå jag gav mitt nummer så han kunde ringa mig någon dag som passar honom.

Snart väntar en kurs som jag ska genomgå för att få lite bättre betalt, det ska bli spännande. Jag längtar redan till nästa lektion som är nästa tisdag, då ska jag har förberett en hel del informationsblad som de kan få läsa hemma för att underlätta användandet av internet och datorn.

Ekke

Inlägg Twitter Facebook

Pysslar med allt möjligt och försöker hålla mig flytande.

Inga kommentarer

Bli den första att säga något.

Kommentera

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Comments links could be nofollow free.