Medier och andar

2009-10-11 @ 16:22 — 5 kommentarer

Idag kunde vi både läsa om medier och se ett medie vid namn Maggie Nath i Aftonbladet. Maggie Nath påstår att andar kan ta över hennes kropp, några lustiga gestikulationer och ord ser många som bevis för hennes påstående.

Det är otroligt lätt att låtsas vara besatt utav andar och slänga ut sig ord som inte finns, testa själva så får ni se, för att kunna säga saker som stämmer in på folk är lite krångligare och då krävs en teknik som kallas för ”cold reading” som ni kan läsa ett exempel på lite längre ner i inlägget.

Det var alltså under en andekryssning på Silja Galaxy som betalande gäster kunde träffa på olika medier som Maggie Nath, Anne-Marie Hedin och Benny Rosenqvist. 1800 kr kostade det att deltaga på färjan och det uppskattades att runt 300 personer betalade den summan.

Det är riktigt synd att så många blir lurade utav sådana här människor, i artiklarna framgår det att man för 800 kr kunde få en privat sittning med Anne-Marie Hedin där hon bedrev cold reading för att övertyga besökarna om sina krafter.

Det står att ”Aftonbladets Karin Ahlborg hade otur” i sittningen då Anne-Marie hade fel på i stort sätt allt, självklart var det inte Karin som hade otur utan Anne-Marie då hennes teknik inte fungerade på Karin. Oftast är det tyvärr lätt för mediet att lura offret då cold reading är lika allmänt som dagens horoskop är ibland, det passar med andra ord in på de flesta.

Till skillnad från många andra gånger har faktiskt aftonbladet valt att vara smått skeptiska mot dessa personer, möjligtvis är det så att Robert Aschberg ligger bakom denna skepticism eller möjligtvis John Houdi som faktiskt Karin Ahlborg valde att kontakta då hon kom hem från resan. John Houdi berättade då om tekniken cold reading som går ut på att mediet slänger ut massvis av frågor vilket kan se ut på följande sätt:

Mediet: Jag ser någon med ett namn som börjar på J, Johan, Johannes, John men det kan också vara ett G.
Offret: John, min man hette John.
Mediet: John säger att du har en bild på honom någonstans i din bostad.
Offret: Ja det stämmer faktiskt, jag har en på mitt nattduksbord.
Mediet: Brukar du kolla på bilden innan du somnar?
Offret: Ja.
Mediet: John säger nämligen att du brukar göra det.

Läs vidare:
Aftonbladet (1, 2)
Wikipedia (1)
Ekke (1)

Ekke

Inlägg Twitter Facebook

Pysslar med allt möjligt och försöker hålla mig flytande.

5 kommentarer till Medier och andar

 1. Hej Anton!
  Vad intressant att du hade en åsikt om det som visades i klippet. Men jag måste själv säga till mitt försvar att det är inte det som de visar eller beskriver som gör att så många sett mig och åter ser mig jobba utan information som är tydlig och enkel, och ger dem klara svar, annars hade jag inte överlevt i en värld så synisk som denna.
  Men visst,,, ser man dagens klipp på internet så är det inte så konstigt att man reagerar som du kanske, själv hade jag blivit nyfiken och kanske sökt reda på mer information.
  Men tack och lov så är vi alla olika, trots den yttre olikeheten.
  kram på dig!

 2. Vill påpeka att du borde inte ha denna videolänk på din hemsida för den saknar rättigheter för att få publiceras.

 3. För det första heter jag inte Anton utan Ekke, men det är mänskligt att fela. För övrigt tycker jag att ett medie borde veta vad jag heter men jag är villig att släppa det. Jag har full förståelse för att det som visas i media inte är allt, det är klippt och förvrängt för att styrka en sida men jag tror heller inte att du hade valt att visa både dina fel och träffar i samma klipp om du hade valt att redigera materialet. Personligen tycker jag att det är jättekul att du har kommenterat mitt inlägg och jag har tänkt att ägna ett helt inlägg åt dig antingen idag eller imorgon.

  Du påstår att du kan tala med andar eller att andar talar genom dig, om du är villig får du gärna försöka motbevisa vad jag har skrivit i det här inlägget och komma med information om mig som inte står någonstans på internet eller information som inte stämmer in lika bra på mig som på någon annan. Om du lyckas tillräckligt bra är jag villig att be dig om förlåtelse.

 4. Om du har påpekningar om videon får du kontakta Aftonbladet, det är inte olagligt att ”embedda” videon då faktiskt Aftonbladet tillåter det.

Trackbacks & Pingbacks:

 1. Ekke.se – Jag utmanar Maggie Nath - 2009-10-11 @ 23:51

  […] i ett tidigare inlägg om bland annat Maggie Nath som var ett utav ”stjärnmedierna” på en andekryssning. […]

Kommentera

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Comments links could be nofollow free.