Tävling: Lös Chiffret #1

2009-03-16 @ 08:06 — 4 kommentarer

Jag har sedan en tid tillbaka varit intresserad av hemliga chiffer av olika slag, och har bland annat suttit ett flertal timmar med de kända Zodiac-breven utan någon vidare framgång. Idag slog det mig att det skulle vara intressant att göra ett eget chiffer och sedan se om någon där ute skulle kunna lösa det med lite vägledning. Jag har valt att till viss del följa Zodiac i hans stil men då jag inte riktigt vet hur han tänkte har jag bestämt mig för att göra det på ett lite eget sätt.

Det här är alltså med andra ord ett test, låt oss säga att jag är en känd seriemördare som inte har blivit tagen än. Helt plötsligt får ni ett brev där någon påstår sig vara just den personen ni söker. Personen i frågan har dock valt att leka en lek med dig genom att göra ett chiffer som du måste knäcka innan du kan få reda på vem personen är.

Tanken är att om ett flertal gillar den här leken och kanske till och med löser chiffret så kommer det komma in fler ”brev” till stationen. Vi börjar med ett rätt så enkelt chiffer som med lite tid och tålamod borde kunna lösas. Jag kommer även skriva ned en kort bakgrundshistoria bakom själva morden som kanske kan hjälpa er finna lösningen. Dock vet vi ju att det inte alltid är så att bakgrundshistorien är själva nyckeln till lösningen, men det kommer ni märka.

Här kommer ivarjefall första fallet och chiffret, jag önskar er alla ett lycka till och hör gärna av er vid frågor. Tänker inte avslöja tankebanan bakom chiffret mer än att ej innehåller några siffror vilket underlättar en aning.

Bakgrund
Tisdagen den 6 januari 2009 finner polisen en kvinnokropp i centrala Stockholm. Kvinnan identifieras som Andrea Lindstedt 28 år. På magen finner man en inristad cirkel med två streck igenom sig. Följande dag hittar polisen en kvinna till, Johanna Dahlberg 24 år i närheten av första fyndplatsen. Johanna har även hon ett liknande märke inristat på magen men på ryggen finner man även ett nummer: 2. På torsdagen den 15 januari 2009 kommer ett kuvert in till stationen adresserat till DIG. I kuvertet finner du två brev som väcker ditt intresse.

brev1 Brev2

Nu gäller det för dig att lösa chiffret snabbt och skicka in lösningen. Den som först skickar in rätt lösning vinner äran. Det är möjligt att ni i framtiden kan vinna lite andra grejer men just nu vinner man äran vilket inte är helt så tokigt. Lycka till nu!

Löst den 19 augusti 2009 av Torbjörn Andersson
Svaret var: Dan Bäckman

Ekke

Inlägg Twitter Facebook

Pysslar med allt möjligt och försöker hålla mig flytande.

4 kommentarer till Tävling: Lös Chiffret #1

 1. svar: tackar :D

 2. Hittade ditt krypto i fredags, men hann inte kolla på det förrän idag – busenkelt, men kul idé!

  ”And shepherds we shall be
  for thee my lord, for thee.
  Power hath descended
  forth from thy hand
  that our feet may swiftly
  carry out thy command
  so we shall flow a river
  forth to thee and teeming
  with souls shall it ever be.”

  Mitt namn är: ”Dan Bäckman”

 3. Grattis Torbjörn till äran :)

Trackbacks & Pingbacks:

 1. Tävling: Lös Chiffret #2 | Ekke.se - 2009-09-03 @ 20:53

  […] Då var det dags igen för en ny tävling med chiffer-karaktär. För er som har missat startades en tävling den 16 mars i vilken man kunde vinna äran. Den här tävlingen likt den andra är inget för nybörjare och inte heller för de som inte har tålamod, det kommer nämligen ta lite tid att lösa det här chiffret som är riktigt svårt den här gången. Om ni undrar vad tävlingen går ut på kan du kolla i det här inlägget. […]

Kommentera

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Comments links could be nofollow free.