Lapistan – Ett något korkat namnval

2009-06-03 @ 11:27 — 5 kommentarer

På måndag är det dags för Natos krigsövning Loyal Arrow i Norrbotten, men de har redan fått oanad kritik för något annat än just själva övningen. Nato har valt att kalla övningsområdet för ”Lapistan” vilket har fått både muslimer och samer att känna sig kränkta.

I scenariot attackerar Lapistan ”Bothnias” regeringstjänstemän och sedan ska alltså Nato komma in för att rädda dagen. Jag tror faktiskt inte att det hade varit några som helst problem om de hade valt att kalla de olika områden för ”Zon 1” ”Zon 2” eller liknande, och de får nog faktiskt skylla sig själva över den kritik de nu har fått då det är rätt uppenbart att de skulle få kritik för namnvalet.

I övrigt tycker jag förstårs att det är lite överdriven kritik, men folk har en tendens att tro det värsta jämt och ständigt om annat folk. Den här kritiken är larvig men berättigad.

Läs vidare:
Aftonbladet (1)
NSD (1)

Ekke

Inlägg Twitter Facebook

Pysslar med allt möjligt och försöker hålla mig flytande.

5 kommentarer till Lapistan – Ett något korkat namnval

 1. En trött en 2009-06-03 @ 12:52

  Jaha nu är Samer och muslimer stötta
  Vad är samerna stötta på, lap?? Min katt lapar, jag trodde att lapp stavades med 2 st p:n
  Och muslimerna!! är det istan.
  När det gäller muslimer, Ja dom blir stötta av att man avbildar Mohamed!? Men hur vet dom att man avbildar Mohamed.
  Är det för någon har skrivit Mohamed? Om jag ritar en gris och skriver Mohamed är det en avbild? För en massa år sedan hade vår kung en hund som hette Ali. Muslimer blev stötta så kungen döpte om hunden till ChALI.
  Men konstigt nog så vid ett program på TV inspelat flera år efter kallade kungen hunden för ALI.
  Snälla sluta ta åt er ni är som gamla disktrasor.

 2. Till saken hör att de muslimska lagarna ej gäller i Sverige eller någon annan som ej är muslim vilket gör att vi faktiskt får avbilda Muhammed. För ett tag sedan blev John Houdi näst intill mordhotad för att han hade lagt upp en avbild av Muhammed på hans blogg, han kom även med en hel del bra svar som ni kan läsa här.

 3. Lappland – Ett något korkat namnval

  Varför inte döpa om våra landskap till ”Landskap 1”, ”Landskap 2” osv? Vissa områden är ju bättre än andra och det är både kränkande och rasistiskt att man försöker förknippa ett helt landskap med en folkgrupp som man har gjort med t ex Lappland.

  I övrigt tycker jag förstårs att det är lite överdriven kritik, men folk har en tendens att tro det värsta jämt och ständigt om annat folk. Den här kritiken är larvig men berättigad.

 4. Hur tänker du nu. Lapistan betyder ju Lappland, dvs samma namn som landskapet vari största delen av övningsområdet ligger. Det är alltid ett antal förorättade tomtar som ska gnälla över sådana här saker och du tycker uppenbarligen att det finns fog för kritiken av namnvalet (även om den är larvig).

 5. Roligt namn faktiskt. Inget att gälla över! Dumt att ta så allvarligt på allt, snart kommer väll ett bombhot också..

Kommentera

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Comments links could be nofollow free.