Insändare om ekologisk mat

2009-11-29 @ 11:45 — 1 kommentar

Inatt när jag gick och lade mig fick jag en idé till en insändare men var allt för trött för att gå upp och skriva ned den så jag hoppades på att jag skulle komma ihåg allt när jag vaknade vilket jag inte direkt gjorde men en del. Som förra gången var jag lite orolig över min lokaltidnings teckengräns vid 2000 men den här gången valde jag helt enkelt att gå över den gränsen för annars hade det inte blivit mycket till innehåll.

Jag är inte helt nöjd med min insändare men jag hoppas att MVT väljer att göra något av den för det skulle vara lite speciellt. Vad jag inte har nämnt är att jag bara för några dagar sedan skickade in en annan insändare som jag dock inte tänker publicera här då den blev helt värdelös men här kommer däremot min insändare som jag skrev klart just precis nyss.

Varför äter du ekologisk mat för, är det för att det smakar godare eller är bättre för miljön? Den ekologiska maten är populärare än någonsin och det är dags att bli lite mer upplyst om dessa grödor anser jag. Låt oss säga att du anser att du äter nyttigare bara för att just ekologisk mat står på menyn, då har du fel för det finns inga studier som visar på att ekologisk mat är nyttigare än konventionell mat något som vi dock rätt lätt kan konstatera är att ekologisk mat är definitivt mycket dyrare än vanlig konventionell mat.

Är du en sådan som anser att alla bönder världen över bör gå över till ekologiskt odlad mat måste du förstå att ekologisk mat inte växer lika bra som konventionellt odlad mat och det kommer krävas mycket större landområden för att kunna ge föda till hela Sveriges befolkning vilket påverkar miljön. Med tanke på att eko-bönderna oftast använder ko-gödsel att odla i kommer det krävas fler kossor vilket innebär ett större utsläpp av metan som vi alla vid det här laget vet inte är bra för miljön.

Om hela världen skulle gå över till ekologiskt odlad mat skulle tyvärr en hel del få sätta livet till då det inte kommer finnas tillräckligt mycket med plats för att ge föda till jordens alla människor, man kan räkna med att runt 2 miljarder människor kommer svälta ihjäl i direkt följd av en sådan markant förändring.

Min erfarenhet av ekologisk mat är att det antingen inte är någon skillnad alls på smaken eller att den ekologiska maten smakar mindre så därför tycker jag att det skulle vara en bra idé om Motala&Vadstena Tidning testade det på följande sätt. Köp både konventionell och ekologisk mat av dessa sorter: tomater, bananer, äpplen, gurkor och paprikor, gå sedan ut på stan och testa vilken sort stadens folk föredrar utan att avslöja till en början vilka som är ekologiska och inte.

Gör även ett test där ni delar upp t.ex. ett och samma äpple eller banan för att sedan utge de två delarna för att vara både ekologisk och konventionell frukt, låt sedan ”offren” beskriva smaken som bör vara samma på båda bitarna.

Jag är rätt säker på att resultatet kommer förvåna er

Ekke

Inlägg Twitter Facebook

Pysslar med allt möjligt och försöker hålla mig flytande.

Trackbacks & Pingbacks:

  1. Ekke.se – Insändare om vaccin - 2009-12-03 @ 19:04

    […] började få problem med muskelryckningar. Med tanke på att de ännu inte har valt att publicera min andra insändare får vi avvakta och se om denna blir publicerad. I oktober månad rapporterades det om en Desiree […]

Kommentera

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Comments links could be nofollow free.