Film: The Devil And Daniel Johnston

2009-05-25 @ 15:23 — Lämna en kommentar

Titel: The Devil And Daniel Johnston
Originaltitel: The Devil And Daniel Johnston
År: 2005
Språk: Engelska
Regi: Jeff Feuerzeig
Kategori: Dokumentär
Skådespelare: Daniel Johnston
Betyg: ★★★★☆

Inledning:
Daniel Johnston är en person som väldigt få vet om, men i de kretsarna som känner till honom är han ett geni. Hans omslag till kassetten ”Hi, How Are You” gjorde honom riktigt känd då sångaren i Nirvana Kurt Cobain bar den på olika tillställningar, Daniel som då var inspärrad på mentalsjukhus visste inte ens om vilka Nirvana var men blev sedan erbjuden ett skivkontrakt på ett stort skivbolag. Han har bland annat även spelat här i Sverige där det är tydligt i filmen att publiken kan hans texter utantill. Vi får följa honom från det tidiga 80-talet till början utav 2000 talet i den här spännande och något sjuka dokumentär.

Min kommentar:
När man ser den här filmen blir man nästan lite skeptisk ibland även fast man vet att allt verkligen är sant, men Daniel Johnston har levt ett väldigt lustigt liv och han har hittat på både dåliga och bra saker. Vid ett tillfälle då han kände sig jagad utav Satan fick han en gammal dam att hoppa ut genom ett fönster från andra våningen vilket resulterade i att Daniel hamnade på mentalsjukhus då han i intervjuerna då han skyllde på demoner.

Efter en utav hans mest hyllade framträdanden flög han och hans far hem i ett litet plan som hans far styrde. Väl uppe i skyn fick Daniel för sig att han var Casper det vänliga spöket och stängde sedan av motorn på planet och slängde ut nycklarna genom fönstret, efter en viss tomult kraschade de i en skog och överlevde båda två men Daniel blev då inspärrad på mentalsjukhus igen.

Den här dokumentären är väldigt gripande och jag kan fortfarande inte förstå att den är sann för den känns så overklig, men det är nog just därför som Daniel har blivit så stor i vissa kretsar. Efter att ha sett dokumentären lyckades jag hitta hans låtar på Spotify som jag spelade om och om igen, de var faktiskt riktigt bra och välskrivna. Daniel hade antagligen lyckats nå en bredare publik om han inte hade haft de problem som han har, men hade han inte haft problem som han har hade han nog antagligen inte kunnat bli så stor som han redan är.

Motivering till betyget:
Jag gillade verkligen den här dokumentären och jag önskar verkligen att fler ser den och börjar leta reda på mer information om den här väldigt konstiga mannen som så många betraktar som ett musikaliskt geni. Jag som är ett tidigare Nirvana freak kände sedan tidigare till honom men hade aldrig riktigt lyssnat på honom, det var utav en ren slump att jag fick för mig att kolla på dokumentären om honom då en annan person tipsade om den.

Se filmen:
v.youku.com

Läs vidare:
Imdb Wikipedia

Ekke

Inlägg Twitter Facebook

Pysslar med allt möjligt och försöker hålla mig flytande.

Inga kommentarer

Bli den första att säga något.

Kommentera

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Comments links could be nofollow free.