Film: Experimentet

2009-03-10 @ 18:14 — 7 kommentarer

Titel: Experimentet
Originaltitel: Das Experiment
År: 2001
Språk: Tyska
Regi: Oliver Hirschbiegel
Kategori: Drama/Thriller
Skådespelare: Moritz Bleibtreu, Christian Berkel, Oliver Stokowski
Betyg: ★★★★☆

Inledning:
En grupp män går med på att vara med i ett experiment som ska ge dem 4000 mark om de fullföljer det. Experimentet går ut på att de ska ”leka” fångar och fångvaktare. Tarek Fahd som sedan en tid tillbaka kört taxi ser en möjlighet att göra en riktigt bra story om det här till tidningen som han sedan innan hade slutat på. Till en början går experimentet enligt planerna, men allt eftersom blir det hela mer och mer allvarligt. Filmen är baserad på en verklig händelse som utspelade sig på Stanford University 1971.

Das Experiment

Min kommentar:
När jag fastnar för en film brukar det oftast ligga någon sanning bakom själva handlingen, därför fick jag för mig att se den här filmen. Den här filmen är för mig ett rätt så okänt guldkorn, antagligen då språket de talar är tyska. Man kan nästan ta på stämningen i låtsasfängelset och man vill nästan hoppa in i filmen för att ge vissa utav karaktärerna en käftsmäll eller två för deras uppförande. Mot slutet utav filmen glömde jag nästan helt bort att det faktiskt bara var ett experiment som gick riktigt fel, jag började inbilla mig att det var en riktig fängelsefilm jag tittade på vilket inte alls är konstigt då fångvaktarna tar allt på för stort allvar.

Den här filmen är helt klart värt att se även fast man får ta väldigt många incidenter med en smula salt, det är trots allt bara baserat på en verklig händelse och inte helt sanningsenlig vilket man märkte då man läste på wikipedia om den här händelsen, dock ändå en underhållande och spännande film som man ej bör missa att se.

Motivering till betyget:
Filmen är bra, riktigt bra men jag hade gärna velat se att filmen skulle hålla sig lite mer till den verkliga händelsen. Jag kan har förståelse för att man vill göra filmen mer spännande och intressant men man känner sig smått lurad då man googlar efter händelsen.

Läs vidare:
Imdb Wiki

Ekke

Inlägg Twitter Facebook

Pysslar med allt möjligt och försöker hålla mig flytande.

7 kommentarer till Film: Experimentet

 1. Svar: Jepp. Är inget fan av att dra hem filmer på datorn och går sällan på bio. Visas de inte på TV är det väldigt liten chans att jag ser dem alls ;)

 2. Jag måste varje dag se åtminstonde en dokumentär eller en film, annars känner jag mig tom.

 3. ja du den här vintern har i alla fall varit en riktig vinter och inte bra blankis som förra vintern. :-) men det kan räcka med snö nu, vi har snö upp till knähöjd här och mer kommer det. :-(

  Filmen verkar bra,, gillar filmer som har en verklig händelse bakom men lite dumt när dom tar med saker som inte alls hände egentligen men åt andra sidan är det inte så roligt med en platt film heller. :-)

  ha en skön dag

 4. sv; usch det är inte heller roligt!! hoppas du mår bättre snart!!

 5. sv; haha, vad roligt ^^ tack :) jag ska kämpa haha..
  Måste nog se den där filmen förresten :-)

 6. Ja det tycker jag verkligen att du ska göra :)

 7. sv; jo i för sej är det sant…men det handlar ändå om sjukt mkt pengar!! 6 miljarder för ett par ben??

Kommentera

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Comments links could be nofollow free.