Diskussion: Skolskjutningar

2009-03-13 @ 12:21 — 1 kommentar

Det har varit mycket snack på senare tiden angående skolskjutningar etc. nu senast en skolskjutning i Tyskland där Tim Kretschmer dödade 15 personer. Vad kan nu anledningen vara bakom dessa vansinnesdåd? Vad kan man göra för att stoppa dem?

När man hör ordet ”skolskjutning” tänker man oftast på Eric Harris och Dylan Klebold som dödade 13 personer på sin skola den 20 april 1999. Händelsen orsakade kaos på alla skolor i USA där eleverna fick gå igenom metalldetektorer innan de ens fick gå in på skolan. I media skyllde man på bland annat Marilyn Manson, men såg då inte problemet med deras vapenkontroll. Alla skyllde på alla men inga svar fanns att finna till varför de egentligen gick till sin skola för att skjuta ihjäl sina skolkamrater. Bakom alla vansinnesdåd måste det finnas någon anledning, inte bara musik, spel, film utan något mer psykologiskt.

Dessa människor som gör detta har oftast blivit nedtryckta på ett eller annat sätt, antingen i skolan eller i hemmet. Det har nu kommit fram uppgifter om att Tim Kretschmer fick psykisk hjälp vilket inte förvånar mig det minsta, han hade tydligen även en sträng uppväxt. Nu gissar jag här, men jag antar att han inte hade det så lätt i skolan, kanske blev han mobbad eller kanske var det så att hans betyg inte matchade det som hans familj tyckte att han skulle ha. Jag vet inte, men det jag vet är att det finns väldigt många som mår dåligt i skolan och som känner för att hämnas på ett eller annat sätt. Jag säger inte att alla som mår dåligt vill gå ut och mörda någon, men tyvärr finns det några som vill det.

Ett sätt att förhindra sådana här händelser är att vara observant och att ta saker på allvar, om en lärare ser ett bråk ska läraren inte bara avbryta bråket utan även prata med parterna för att höra vad som egentligen hände och hur de känner för vad som hände. En vänskaplig koppling till en lärare kan betyda mycket för en elev som inte mår så bra. Jag menar inte att lärarna ska agera som psykologer, utan mer som en kompis som hälsar varje dag och frågar hur personen mår etc. Med den här ”tekniken” är jag nästan säker på att man kan förhindra en hel del händelser som skulle kunna inträffa om personen blev helt ignorerad.

Polizei

Sen skulle jag vilja ge en pik till media och deras pådrag om dessa händelser, jag vet att media vill hitta något att skriva om men det är fel utav dem att bland annat göra egna sidor för dessa mördare då det bara triggar dessa personer mer till att göra onda saker. Jag tycker även att det är fel utav mig själv att skriva om det här, men det måste på något sätt få ett stopp. Det finns andra sätt att hämnas på sina skolkamrater etc. än att döda dem, man kan t.ex. anmäla skolan om man känner sig mobbad eller liknande. Även fast många råkar illa ut efter en anmälning så är det mycket bättre än att ta någons liv. Man bevisar inget genom att döda folk, ingen lyssnar på en mördare.

Det finns en mängd material som både elever och lärare borde se, bland annat finns det en film/pjäs som heter ”Bang Bang You’re Dead” (imdb) som liknar mycket händelsen där Eric och Dylan mördade sina skolkamrater. I filmen får vi följa Trevor Adams som inte har det så bra i skolan, varpå det planeras en skolskjutning. Problemet med filmer som skall undervisa är att de antingen avskräcker eller så får det en exakt motsatt effekt.

En kort sammanfattning om vad jag vill säga:

 • Lärare behöver vara mer observanta och ta saker på allvar
 • Föräldrar behöver vara mer observanta och ta saker på allvar
 • Bättre vapenkontroll
 • Stora mediapådrag undanbedes
 • Undervisning i ämnet, gärna temadagar

Nu vill jag gärna höra vad ni har att säga om det här, vad kan göras och vad ska man helst inte göra? Vad kan det finnas för olika anledningar etc.? Skicka gärna in en kommentar.

Läs vidare
Aftonbladet 1, 2, 3, 4, 5, 6
SvD 1, 2, 3
Dn 1
Wikipedia 1, 2

Ekke

Inlägg Twitter Facebook

Pysslar med allt möjligt och försöker hålla mig flytande.

En kommentar till Diskussion: Skolskjutningar

 1. Håller helt med dig om att eleverna inte bör få ta med sig sina skjutvapen in på lektionerna. Och gör de ändå det, så bör lärarna vara mer observanta på att det kan vara bra att ducka i tid.

  I Thailand satsar de dock hårt på att eleverna ska trivas bättre i skolan.
  Läs gärna mer om det på min blogg.

  Mvh
  SiamNilsson

Kommentera

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Comments links could be nofollow free.