Cancersjuk flicka skriver dikt

2009-05-12 @ 14:06 — 5 kommentarer

Igår fick jag ett kedjebrev som handlade om en flicka med cancer som bara ville sprida en dikt till alla oss som mår bra, självklart är det ett kedjebrev och det ligger ingen sanning bakom brevet.

Detta är en dikt som har skrivits av en tonåring med cancer. Hon vill se hur många det är som förstår hennes dikt. Skicka dikten vidare. Flickan bor på ett sjukhus som heter New York Hospital. Dikten är skickad av en läkare på sjukhuset. Kom ihåg att läsa det som står EFTER dikten också.

Här är dikten:

Långsam dans
Har du aldrig sett ett barn på en karusell?
Eller lyssnat på regnet plask i market?
Någosin följt en fjäril till en ojämn flygning?
Eller tittat på solens inre natt?
Det är bäst att sakta ner
Inte dansa så fort
Tiden är knappt
Musiken kommer inte sist
Brukar du gå genom varje dag i flyg?
När du frågar hur mår du?
Hör du svaret?
När dagen är klar vill du ligga i din säng
Med nästa hundra sysslor som springer i ditt huvud?
Det är bäst att sakta ner,
Inte dansa så fort
Tiden är knappt.
Musiken är inte sist.
Aldrig sagt till ditt barn,så ska vi göra det imorgon?
Och i all hast,Och inte se sorgen
Någonsin förlorat kontakten, låt en god vänskap dö.
Leda till att du aldrig haft tid att ringa och säga ’Hej’.
Det är bäst att sakta ner.
Inte dansa så fort.
Tiden är knapp.
Musiken kommer inte sist..
När du kör så snabbt för att komma någonstans.
Du missar halva nöjet av att komma dit.
När du oroa dig och skyndar dig genom din dag,
Det är som en oöppnad gåva …. kastas bort.
Livet är inte en ras.
Får ta det långsammare.
Lyssna på musik.
Innan låten är över

Översätt av Vanessa Palermo

Skickade e-mail är spårade för att räknas. Till Alla: SNÄLLA skicka det här mailet till alla du känner – även de som du inte känner.Det är önskan av en speciel tjej som snart lämnar denna världen och låter cancern tar över.Denna unga flickan har 6 månader kvar att leva, och som hennes sista önskan, så ville hon skicka ett brev som berättade att alla skulle leva sitt liv fullt ut, eftersom att hon aldrig kommer att göra det. Hon kommer aldrig att gå på sin bal, ta studenten, gifta sig eller skaffa en egen familj.

När du sänder detta till så många människor du känner så kan du ge henne och hennes familj lite hopp, eftersom till varje namn som detta är skickat till så donerar Den Amerikanska Cancer Föreningen 3 cent per namn till hennes behandling och tillfrisknandes plan. En kille skickade detta till 500 personer! Så jag vet att vi kan skicka detta till minst 5 eller 6 st. Det är inte ens dina pengar, bara din tid! Så skicka detta till alla dina kontakter och ge alla cancersjuka en bättre framtid

Det tog mig runt en minut innan jag hittade den engelska versionen av det här kedjebrevet, och efter några sekunders läsning kunde jag konstatera att det inte var någon cancersjuk tjej som hade skrivit den här dikten utan en David L. Weatherford 1991.

Själva kedjebrevet började någon gång under 1997, alltså sex år efter dikten skrevs och i originalbrevet stod det även ett namn på flickan som påstods heta Jessica Mydeck. Då det även stod att flickan endast hade sex månader kvar att leva tog de till slut bort namnet bara för att ingen skulle kunna söka på det namnet och få reda på sanningen.

Här nedan kan ni läsa själva ursprungsbrevet som är skrivet på engelska:

JESSICA MYDEK IS SEVEN YEARS OLD AND IS SUFFERING FROM AN ACUTE AND VERY RARE CASE OF CEREBRAL CARCINOMA. THIS CONDITION CAUSES SEVERE MALIGNANT BRAIN TUMORS AND IS A TERMINAL ILLNESS. THE DOCTORS HAVE GIVEN HER SIX MONTHS TO LIVE. AS PART OF HER DYING WISH, SHE WANTED TO START A CHAIN LETTER TO INFORM PEOPLE OF THIS CONDITION AND TO SEND PEOPLE THE MESSAGE TO LIVE LIFE TO THE FULLEST AND ENJOY EVERY MOMENT, A CHANCE THAT SHE WILL NEVER HAVE.

FUTHERMORE, THE AMERICAN CANCER SOCIETY AND SEVERAL CORPORATE SPONSORS HAVE AGREED TO DONATE THREE CENTS TOWARD CONTINUING CANCER RESEARCH FOR EVERY NEW PERSON THAT GETS FORWARDED THIS MESSAGE. PLEASE GIVE JESSICA AND ALL CANCER VICTIMS A CHANCE. ADD ACS@AOL.COM TO THE LIST OF PEOPLE THAT YOU SEND THIS TO SO THAT THE AMERICAN CANCER SOCIETY WILL BE ABLE TO CALCULATE HOW MANY PEOPLE HAVE GOTTEN THIS.

IF THERE ARE ANY QUESTIONS, SEND THEM TO THE AMERICAN CANCER SOCIETY AT ACS@AOL.COM

Three cents for every person that receives this letter turns out to be a lot of money considering how many people will get this letter and how many people they, in turn, pass it on to. Please go ahead and forward it to whoever you know – it really doesn’t take much to help out.

Som ni kan se var hon endast 7 år i första brevet men han sedan dess blivit tonåring och poet. Om vi bortser från all fakta jag samlade ihop efter en liten sökning kan vi ändå bryta ned det här kedjebrevet.

 • En namnlös flicka med cancer skriver en dikt.
 • En namnlös doktor på sjukhuset skickar dikten vidare.
 • Flickan har fått sex månader vilket innebär att även om hon får världens bästa behandling kommer hon ändå inte överleva vilket gör det onödigt att donera pengar till hennes behandling.
 • Om den Amerikanska Cancer Föreningen är något som den svenska donerar de inte några pengar utan tar emot donationer.
 • Det finns inget system som kan kolla upp hur många gånger ett mail skickas vidare.

Ser vi till faktan jag tidigare tog upp förstår vi att det här är ännu ett kedjebrev vi inte ska tro på och absolut inte skicka vidare om vi inte känner för att sprida en halvtaskig dikt.

Visste skulle det vara underbart om man kunde stödja cancerforskningen genom att skicka vidare kedjebrev, men tyvärr är det inte sant och det kommer nog aldrig någonsin bli sant heller då det finns bättre lösningar.

Läs vidare:
Breakthechain (1)
Urbanlegends (1, 2)
Snopes (1)

Ekke

Inlägg Twitter Facebook

Pysslar med allt möjligt och försöker hålla mig flytande.

5 kommentarer till Cancersjuk flicka skriver dikt

 1. Fy att cancer finns…så enormt orättvist!

  Fin blogg du har!:D

 2. Tack för din kommentar men i det här fallet är det ju rätt tydligt att den här flickan inte finns vilket betyder att hon inte kan ha cancer, men jag håller med dig cancer är hemskt och orättvist.

 3. The point 2009-06-30 @ 09:15

  poängen är väl ändå att vi får en så vacker dikt som FÖRHOPPNINGSVIS får oss att stanna upp och känna solens varma strålar mot vårt ansikte och inte rusa på i livet utan eftertanke. jag är inte förtjust i kedjebrev och blir arg när man spelar på folks känslor men det här kedjebrevet har jag sparat för att det ska hjälpa mig att leva ett rikare liv. jag skulle gärna vilja läsa den engelska versionen om någon har en länk?
  EvaLotta

 4. Längst ner i inlägget finns det tre länkar som alla innehåller just den här dikten på engelska.

 5. Alla mail som uppmanar mig att skicka vidare till två eller flera skickar jag till papperskorgen. Sen må det vara hot ”att om jag bryter kedjan osv” eller behjärtansvärda önskemål; papperskorgen direkt.

Kommentera

Text formatting is available via select HTML. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Comments links could be nofollow free.